onsdag 26 december 2012

Krämig gratäng med rostade valnötter och ädelost

Idag, när julmaten började ta slut, var det gott med en krämig gratäng!



4-5 port

700 g fläskfilé 
Smör att steka i
150 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 purjolök
5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
ca 1/2 tsk grönsaksbuljong (pulver)
100 g riven ädelost
75 g grovhackade valnötter

Tvätta och dela champinjoner, smörfräs dem sedan i en stekpanna tillsammans med en pressad vitlöksklyfta. Redan nu börjar det dofta gott i köket :-)

Skär paprika och purjolök i mindre delar och lägg i stekpannan med de vitlöksfrästa champinjonerna.

Häll över svamp och grönsaker i en gratängform.

Strimla och fräs fläskfilén,  och häll sedan över köttet i gratängformen. Ett par varv med pepparkvarnen är gott.

Värm grädde och creme fraiche i stekpannan, tillsätt grönsaksbuljongpulver och den rivna ädelosten.

Häll ost- och gräddblandningen i gratängformen och rör runt så allt blandas.

Gratinera i ugn ca 200 grader i 15 minuter.

Medan maten är i ugnen:

Rosta de grovhackade valnötterna i en het stekpanna några minuter, och strö sedan nötterna över den färdiggratinerade gratängen. 

Servera med en sallad, som te x består av röd lök, salladsblad, avocado och gurka. Det är extra gott att smula lite ädelost över salladen.

Ha det gott!
Mia

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar